Reykjavik jest stolicą Islandii, jednego z najbardziej intrygujących, pięknych i kolorowych miasta na świecie. To czyste, ciche i przestronne miasto położone jest w południowo-zachodniej części Islandii. Reykjavik jest najbardziej czystym miastem świata, a sama Islandia słynie z czystego wykorzystywania energii oraz z pięknej przyrody i bogactwa zieleni. Miasto to wcześniej było małą wioską rybacką, która zaczęła się rozrastać ze względu na idealne połączenia handlowe, usługowe oraz jakość życia. Jeżeli wybieramy się do Islandii, warto zatrzymać się tutaj przynajmniej na parę dni. Znajdziemy tam wiele opcji zakwaterowanie, od imponującego hotelu Hilton Reykjavik Nordica po małe hostele i pensjonaty.
Ciekawostki:
- Wielu Islandczyków wierzy w elfy i na niektórych drogach stoją znaki, które nakazują uważać na elfy w okolicy.
- Reykjavik jest najmniejszą stolicą na świecie.
- 65% dzieci w Islandii urodziło się poza związkami małżeńskimi.
- Islandczycy uwielbiają pić Coca-Colę i dzięki temu znaleźli się w Księdze Rekordów Guinnessa!
Co warto zobaczyć w Reykjaviku?
Jak w większości miast nasze zwiedzanie powinniśmy zacząć od Starego Miasta. Tam najsłynniejszą kamienicą jest Fógetinn z XVIII wieku, a dokładnie z 1752 roku. Miłośnikom obiektów sakralnych polecamy katedrę Dómkirkjan, która zadziwiać nas będzie od środka i na zewnątrz. Dość nowym obiektem jest katolickakatedra Chrystusa Króla z 1929. Nie powinniśmy jednak sugerować się tą datą, ponieważ budowla zdecydowanie zapadnie nam w pamięć. Interesującym kościołem jest Hallgrímskirkja, który swoim kształtem przypomina wzgórze lawy! Jeżeli podczas zwiedzania trochę zgłodniejemy polecamy obrotową restaurację Perlan. Restauracja usytuowana jest nad zbiornikiem gorącej wody. Jak już wspomnieliśmy, Reykjavik jest wyjątkowo zielonym miejscem, dlatego też powinniśmy wybrać się do Grasagarður Reykjavíkur, czyli pięknego ogrodu botanicznego.Kuchnia islandzka
- Sursadir Hrutspungar– wędzone baranie jądra.
- Statur - mięso, tłuszcz i krew zaszyte w żołądku owcy. Hangikjöt– wedzone mieso baranie. Hakarl – mieso rekina pocięte w paski.