Reykjavik jest stolicą Islandii, jednego z najbardziej intrygujących, pięknych i kolorowych miasta na świecie. To czyste, ciche i przestronne miasto położone jest w południowo-zachodniej części Islandii. Reykjavik jest najbardziej czystym miastem świata, a sama Islandia słynie z czystego wykorzystywania energii oraz z pięknej przyrody i bogactwa zieleni. Miasto to wcześniej było małą wioską rybacką, która zaczęła się rozrastać ze względu na idealne połączenia handlowe, usługowe oraz jakość życia. Jeżeli wybieramy się do Islandii, warto zatrzymać się tutaj przynajmniej na parę dni. Znajdziemy tam wiele opcji zakwaterowanie, od imponującego hotelu Hilton Reykjavik Nordica po małe hostele i pensjonaty.
Ciekawostki:
- Wielu Islandczyków wierzy w elfy i na niektórych drogach stoją znaki, które nakazują uważać na elfy w okolicy.
- Reykjavik jest najmniejszą stolicą na świecie.
- 65% dzieci w Islandii urodziło się poza związkami małżeńskimi.
- Islandczycy uwielbiają pić Coca-Colę i dzięki temu znaleźli się w Księdze Rekordów Guinnessa!
Co warto zobaczyć w Reykjaviku?
Jak w wiÄ™kszoÅ›ci miast nasze zwiedzanie powinniÅ›my zacząć od Starego Miasta. Tam najsÅ‚ynniejszÄ… kamienicÄ… jest Fógetinn z XVIII wieku, a dokÅ‚adnie z 1752 roku. MiÅ‚oÅ›nikom obiektów sakralnych polecamy katedrÄ™ Dómkirkjan, która zadziwiać nas bÄ™dzie od Å›rodka i na zewnÄ…trz. Dość nowym obiektem jest katolickakatedra Chrystusa Króla z 1929. Nie powinniÅ›my jednak sugerować siÄ™ tÄ… datÄ…, ponieważ budowla zdecydowanie zapadnie nam w pamięć. InteresujÄ…cym koÅ›cioÅ‚em jest HallgrÃmskirkja, który swoim ksztaÅ‚tem przypomina wzgórze lawy! Jeżeli podczas zwiedzania trochÄ™ zgÅ‚odniejemy polecamy obrotowÄ… restauracjÄ™ Perlan. Restauracja usytuowana jest nad zbiornikiem gorÄ…cej wody. Jak już wspomnieliÅ›my, Reykjavik jest wyjÄ…tkowo zielonym miejscem, dlatego też powinniÅ›my wybrać siÄ™ do Grasagarður ReykjavÃkur, czyli piÄ™knego ogrodu botanicznego.Kuchnia islandzka
- Sursadir Hrutspungar– wędzone baranie jądra.
- Statur - mięso, tłuszcz i krew zaszyte w żołądku owcy.    Hangikjöt– wedzone mieso baranie.    Hakarl – mieso rekina pocięte w paski.